(exerciţiu de băgat pumnul în gură pe marginea unei emisiuni TV http://www.biziday.ro/2013/09/26/ora-de-business-joi-26-septembrie-2013/)

Ăla negru de respira greu…îl ştiţi? Este un nemernic. Ticălos fără suflet. Nu e întâmplător rolul pe care şi l-a asumat. Darth Vader! De ce nu a vrut să fie Chewbacca? Care Chewbacca? Ăla mare şi păros de răcnea ca apucatu’. Un om rău. Face reclame pentru RMGC! Oportunist …fără talent. Şi mai e şi chel pe deasupra! Nu Chewbacca, bă! Naumovici! „Sper sa se aleaga praful de Bogdan Naumovici si toata gena lui!” comenta cu sinceritate şi talent un băiat pe feisbuc.
Iată, nivelul unora care zic că îl respectă pe Moise Guran! Un linşaj pe care aceştia, clamând etica, îl fac cu un soi de voluptate.

DAR CE MAMA DRACULUI ESTE ETICA?
Ferdinand Porsche a creat la ordinul lui Hitler maşina Volkswagen, iar Hugo Boss a făcut nădragi pentru SS. Câţi evrei, polonezi şi francezi au muncit forţat în fabricile lor? Nu ştim numărul! Croitorul şi omul cu manivela erau lipsiţi de etică? Categoric, da! – ne zice bunul simţ. Atunci, păstrând proporţiile, Naumovici, pentru că face reclame pro RMGC, ar fi un soi de Goebbels? În mintea unor bolnăviori cu căpşorul, cu certitudine, da!
Hai să dăm, aşa, tot de bun simţ, un ochi în dicţionar? Dexonline! Etică: „Ansamblu de norme în raport cu care un grup uman îşi reglează comportamentul pentru a deosebi ce este legitim şi acceptabil în realizarea scopurilor;” http://dexonline.ro/definitie/etica „Norme”, “grup uman”, “reglarea comportamentului”, “legitim şi acceptabil”- iată cuvintele cheie!
Naziştii erau lipsiţi de etică? Conform acestei definiţii pe care, de voie, de nevoie, trebuie să o acceptăm, nu erau! Aveau o etică. Una monstruoasă, dacă o privim de pe poziţia eticii noastre. Una, pentru care calitatea de om putea fi atribuită doar celor din rasa superioară. Pentru comunişti, din clasa dezirabilă. De ceilalţi, vorba comentatorului citat de pe feisbuc, putea să se aleagă praful.

ETICA MEA E MAI FAINĂ CA A TA!
Strict economic vorbind, vă deranjează faptul că odată cu implicarea în mişcarea anti-proiect a lui Moise Guran, ratingul în creştere al emisiunilor sale îi aduce şi mai mulţi bani? Am impresia că nu. Dar nu e nimic imoral a-ţi câştiga pâinea, luptând în acelaşi timp pentru un ideal. Naumovici nu pare a fi un idealist, e un tip pragmatic. În lumea în care trăieşte el, lipsit de etică ar fi fost să facă contract cu o firmă, să îi ia banii apoi să o saboteze. De fapt, şi în lumea lui Moise Guran e la fel. Sunt convins, că respectă termenii contractuali. Şi Naumovici face la fel. Şi atunci…unde e lipsa de etică?
Materialele publicitare, (propagandistice, dacă vă place mai mult), sunt ajung la noi prin presă, radio, tv., internet. Ar trebui să le urâm la fel de mult, dacă am fi consecvenţi. Dar pentru unii a fost deranjant când televiziunilor le-a scăpat prezenţa în stradă a zeci de mii de protestatari. Sau internetul? Păi, se poate? Până şi articole aiuristice gen „ Sexul oral îţi curăţă şi întăreşte dinţii” sunt însoţite de promo marca RMGC. Când am văzut acel clip „inspiraţional” despre Roşia Poieni, întâmplător, odată cu el aveam deja şi un link spre „Da pentru Roşia Montană”. Nu, categoric nu e vorba de rezultatul unei conspiraţii şi manipulari dirijate spre monitorul meu. E o chestiune de hazard şi statistică.Unei abordări emoţionale emoţionale i se opune alta. Tot emoţională. Dar una o acceptăm că e dată de Guran, celalată nu, ca e a nemernicului de Naumovici! Unde e dreapta măsură?

CONFRUNTAREA- un pretext de analiză a linşajului sau
ce am priceput eu văzând emisiunea!
Din punctul meu de vedere, Bogdan Naumovici, venind la emisiune a riscat foarte mult. „Tot ceea ce spui se poate întoarce împotriva ta!” Reprezentanţii RMGC s-ar putea enerva pentru anumite „sincerităţi” nelalocul lor. Telespectatorii, pentru că Naumovici reprezintă întruchiparea răului. Moise Guran că răspunsurile pe care le primeşte nu sunt cele aşteptate sau l-ar pune în încurcătură. Şi, desigur, Naumovici însuşi pentru o prestaţie proastă.Acel incrimnat „ă..ă..”
Dar poate că cei doi interlocuri şi-au făcut dinainte calculele. Şi au venit la o scurtă partidă de ping-pong. Guran îl lasă pe Naumovici să zburde printre povestioare şi mici jonglerii. Guran încearcă să îl prindă cu întrebări ascuţite şi comentarii uşor contondente.

Set.1. Se ajunge pe terenul eticii. Guran mizează pe deontologia de jurnalist aplicată agentului publicitar. Rateu. O capcană din care Naumovici scapă. Nu e jurnalist! Apoi fiecare spune ce ştie despre ce poate să spune sau ce îi convine. Imaginea Sandei Lungu. Schimb rapid de mingi.

Set.2. Punctul culminant: clipul cu mesaj inspiraţional. Guran face o eschivă preventivă: E Roşia Poieni, nu e vorba de cianuri! Naumovici o dă cu ficţiunea. Guran cu simbolistica.În direct intră unul dintre autorii clipului, Ciprian. Naumovici aşteaptă pe tuşă. Întâmplări din concediu. Aprecieri pozitive. Drone, culori, montaj!

Set.3. Naumovici revine pe teren. O dă la pace, în genul: hai să avem fiecare părerea noastră. Apoi revine pe tuşă. Guran pasează invitatului prin telefon. O mică obstrucţie. Dar fără urmări. Povestea continua. Apoi gata!

Set.4 Revine Naumovici. Guran dă o lovitură (spre josul centurii): partidul lui Naumovici. Cu examen. Nu, cu C.V.!-este corectat. Se revine la Sanda Lungu vs. „clipul inspiraţional”. Ce şi cui îi place? Naumovici contraatacă. Guran ripostează. Manipulare vs. Comunicare. Se dau nişte citate, toponimii, zone, chestii. Argumentele lui Guran…ziarul adevărul. Naumovici mai zice ceva, dar întră melodia de încheiere peste el. Să gândim cu capul nostru, e îndemnul final. Cei care au, şi cu creierul. Chiar şi cu mintea!

CONCLUZIE PARŢIALĂ…DOAR CU CAP (mintea vine mai la urmă!)
Dacă gândim cu cap, Moise Guran şi invitatul lui nu sunt decât doi oameni aflaţi pe poziţii diferite. Din perspectiva eticii pe care o clamăm ca fiind aia bună, fiecare are dreptul la un punct de vedere. Dar, dacă acest principu este valabil doar atunci când ne convine, atunci etica noastră nu e cea despre care vorbim, ci a celui care şi-a făcut nădragii la croitoria lui Hugo Boss! Pe vremuri! Cât despre limbaj…l-aţi auzit vreodată pe Moise Guran exprimându-se precum unii dintre feisbucării moralişti? Eu nu. Nici măcar nu l-am văzut fără cravată!

Despre linşaj… voi reveni altă dată. Acum m-am încurcat, dracului, cu etica voastră!

Reclame